▲ Audiovisual Open Days I.

2012.11.17 00:00

Audiovisual Open Days
I.

2012.11.17

Helyszín: Professzorok Háza – 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21, V. emelet

17:00
AUDIOVISUAL OPEN STUDIOS
Élménytér – össztér – hipertér
bemutatkozás

Előadók: Borosi Gábor és Sztojánovits Andrea

“The term audiovisual (AV, or A/V) may refer to works with both a sound and a visual component.”

“A modern-day Open Studio blurs the boundaries between theory and practice, sparking insights and enabling the discovery of new kinds of meaning. It allows for greater freedom of thought and expression. Its ultimate aim is to pioneer fresh modes of communication and sharing, and produce innovative forms of public engagement.” – (Wikipedia)

Bemutatkozás
Az Audiovisual Open Studios (továbbiakban AVOS) alkotó- és oktatóközpont hivatása a kortárs audiovizuális műfajok adta gondolati- és technikai tartalmak kutatása és oktatása. Az AVOS szellemisége az elmélet és a gyakorlat határvonalán halad egy olyan élménytérben, mely az audiovizualitás új típusú jelentéstartalmainak felfedezésére ösztökél. Az alkotótér (közösségi- és oktató terem, szenzor- és hangstúdiók) olyan össztérként működik, melyben workshopokat, előadásokat, szakmai napokat és kurzusokat szervezünk.

Az elektronikus hang- és képszemináriumok kiinduló pontja a jövőkutatás, alapját képezi az audiovizuális improvizáció, az animáció, a rövidfilm, a videóművészet, a programozott digitális kép- és hangalkotás, a vj, a dj, az elektronikus előadóművészet olyan „egyvelege”, mely korunk gondolkodásmódjára és technológiai fejlődésére reflektál. Az audiovizuális gondolkodás gyökerei azon időkre nyúlnak vissza, mikor a művész, a tudós elkezdett foglalkozni a ‘hangos’ képpel és a ‘színes’ zenével. A progresszív audiovizuális művészet a hagyományos audiovizuális technológiák módszereiből és eszközeiből építkezik, felhasználja a klasszikus- valamint kortárs kép és zene eredményeit, követi a napról-napra változó technológiákat és eljárásokat, hogy élő, izgalmas tartalmat hozzon létre.

17:30
Architekturális Mapping

Az Architekturális Mapping története, kialakulása, a térhatás észlelése, a látás fiziobiológiai folyamatai. Az architekturális mapping technológiája
Előadók:

- Bordos László Zsolt: művész nevén: Bordos.ArtWorks, 2000 óta foglalkozik vetítéssel. Vj-ként kezdte a budapesti underground kultúrában. A korai 3d animációs vj vetítéseivel (2000-2004) és formabontó vetítéseivel (2005-2006), illetve a 2007-es Heavent párizsi projektjével a video mapping műfaj első generációjához tartozik.
A Bordos.ArtWorks és Alkotótársai mára a video mapping szcéna nemzetközileg elismert jeles képviselői. További információk a https://bordos.eu honlapon találhatók.

- Ferenczi Zola: képzűművész, médiaművész, vj, informatikus. 1998 óta használ videoprojektort kiállításain majd később köztéri vagy partidekorációkon. Azóta vizuállal foglalkozik. (Zola-Bordos-Prxt, Optimalvisual, Cinetrip, Light Art Installation by Peter Kozma, Budapest Street, Kiégő Izzók, Limelight, Bordos Artworks). 2006 óta Kozma Péter nagy méretű köztéri vetítésein lát el meghatározó szerepet. – https://multikult.transindex.ro/?cikk=18537https://vimeo.com/39287053,https://peterkozma.com/Lumiere/pk_lumiere_2011/https://www.peterkozma.com/Glow/glow_website/

- Vicsek Viktor – https://www.neonedge.info/ / https://vimeo.com/viktorvicsek

- Kovács Ivó - https://www.ivo3d.hu/index1.html / https://3dvideomapping.net/about/vita-cv/

18:30
- Borosi GáborA 13. baktun: a zenei világvége
“A hagyományos berendezéseket modellező online zeneszerkesztő programok egy űrhajó vezérlőpultját adják olyan felhasználók kezébe, akiknek talán jogostványuk sincs.
Szó nincs arról, hogy ez gond lenne; a kérdés csupán annyi, hogy mi a cél: véletlenszerűen rakétákat lövöldözni, vagy expedíciót küldeni a marsra?”
Borosi Gábor 1987 óta foglalkozik zenével és számítástechnikával, zenészként, hangmérnökként és producerként számtalan pop-rock, színházi, és filmes produkcióban vett részt. Több szakkönyv és publikáció szerzője, ill. fordítója. Zenélés, stúdiózás és DJ-zés mellett újabban interaktív audiovizuális installációk tervezésével foglalkozik.
https://metropolstudio.hu/

- Peter Ogi – Zeneszerzés Ableton Live környezetben – A Rezgő Univerzum, a Komplex Hullámok, Pszichakusztikus Tudati Tértől a Mai Hallás, a Zaj és a Véletlenszerűség (Random), az Aleatória, a Glitch-ig.

Peter Ogi a Liszt Ferenc Zene-Akadémián tanult zeneszerzés szakon, ahol Kurtág György, Petrovics és Szokolay voltak mesterei. Molnár Gergellyel alapították meg Magyarország első punk zenekarát, a Spions-t 1975-ben, majd az ország elhagyását követően Párizstól Londonon keresztül New York-ig olyan neves előadókkal működött együtt, mint Peter Gabriel, Kate Bush és Malcolm McLaren.

- Vranik Krisztián – Realistic Rue – Sound Blastertől a high-end hangzásig

Vranik Krisztián nemzetközileg is elismert zenész, zeneszerző, producer; több film- és reklámzene szerzője, a Realistic Crew nevű, állandóan változó összetételű zenekar alapítója és vezetője.

20:00
Antigravitációs szett – Spacedevil (cinetrip)

21:00

Heavy Funk and Disco Lights – dj Sanyi (tilos)

Installációk:
Vj Centrum – https://vjcentrum.hu/
Crystalseals – https://crystalseals.wordpress.com/
Harsányi Réka – https://www.behance.net/harsanyireka
Tibalt (T.Bali) https://www.port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=25386